Chia-frøet har tusenårige tradisjoner blant indianere og dyrkes på høye høyder i Andesfjellene. Frøene består av geleaktige fibre og binder opp til 12 ganger sin egen vekt av vann. Chiafrø har en viktig fordel i sammenligning med linfrø og marine produkter på grunn av at den kan oppbevares i årevis uten at smaken, lukten eller næringsinnholdet forandres. Chiafrø har nøytral smak og lukt og er en stabil, naturlig og miljøvennlig produkt.
Kostfiber og gele dannelse
Chia topper listen når det kommer til kostfiber - de inneholder løselige og uløselige kostfibre. Om man blander en spiseskje chiafrø i et glass med vann og lar det stå i 30 minutter vil det danne en fast gel. Denne gele-dannelsen skyldes de løselige kostfibrene som finnes i frøene.
Som bindemiddel istedenfor egg
Egg brukes vanligvis i oppskrifter som et bindemiddel for å få noe til å holde sammen. Chiafrø kan brukes istedenfor egg for å fylle samme funksjon. 1 ss knuste chiafrø + 3 ss vann erstatter da 1 egg.
Bruk:
● Strø over salater for ekstra næring og knasende tekstur. ● Bruk som eggerstatning ved baking. ● Bruk knuste chiafrø som jevningsmiddel i supper og sauser istedenfor stivelse. ● Legg chiafrø i vann over natten for en deilig tapiokaliknende pudding. ● Erstatt opptil 1/5 av melet i bakeoppskrifter med knuste chiafrø.