Chiafrøet har tusenårige tradisjoner blant indianere og dyrkes på høye høyder i Andesfjellene. Frøene består av geléaktige fibre og binder opp til 12 ganger sin egen vekt av vann. Chiafrø har en viktig fordel i forhold til linfrø og marine produkter fordi den kan oppbevares i årevis uten at smak, lukt eller næringsinnholdet endres. Chiafrø har nøytral smak og lukt og er et stabilt, naturlig og miljøvennlig produkt.
Kostfiber og geleaktighet
Chia topper listene når det kommer til kostfiber - de inneholder løselige og uløselige kostfibre. Hvis du blander en spiseskje chiafrø i et glass vann og lar det stå i 30 minutter, vil det dannes en fast gele. Denne gele-aktigheten skyldes de løselige kostfibrene som finnes i frøene.
Som eggbinder
Egg brukes vanligvis i oppskrifter som en binder for å få noe til å holde seg sammen. Chiafrø kan brukes i stedet for egg for å fylle samme funksjon. 1 ss knuste chiafrø + 3 ss vann erstatter da 1 egg.
Bruk:
● Dryss over salater for ekstra næring og knasende effekt. ● Bruk som eggbinding under baking. ● Bruk knuste chiafrø som fortykningsmiddel i supper og sauser i stedet for stivelse. ● Legg chiafrø i vann over natten for en utsøkt tapioka-lignende pudding. ● Erstatt opp til 1/5 av melet i baking med knuste chiafrø.