Prebiotika betyr før liv. Prebiotika er komplekse karbohydrater som går gjennom fordøyelsessystemet uten å brytes ned. PrebioMax inneholder både resistent stivelse og løselige fibre.
Man kan også tilføre nye bakterier, det kalles da probiotika.
Men prebiotika er ikke det samme som tarmbakterier, det er bakterienes matkilde. Man kan altså fylle på med bakterier i det uendelige, men har man ikke prebiotika så overlever de ikke. Prebiotika er selve maten for tarmbakteriene. Raske karbohydrater og sukker er ingen mat for tarmfloraen, tvert imot så ødelegger de den.
Prebiotika er komplekse karbohydrater som ikke brytes ned av magesaftene og i tynntarmen til sukker, men når bakteriene i tykktarmen i intakt form som fremmer utviklingen av eksisterende bakterieflora. Man kan oppsummere det med at det er resistent stivelse, altså komplekse karbohydrater i form av først og fremst uløselige, men i noen grad også løselige fibre.
Det er derfor grønnsaker er så sunt, de har både næring og fibre. Best er rå grønnsaker, for når man koker dem for lenge så brytes visse fibre, f.eks. inulin, ned til fruktose i stedet. Man merker at de blir søtere. Variasjon er også viktig, for det finnes ulike typer prebiotika. Banan er fantastisk prebiotika – men ikke den gule, men derimot den grønne bananen. Ikke noe man normalt spiser, men i den gule har den resistente stivelsen blitt omdannet til fruktose.
Prebiotika får man naturlig fra jordskokk, sikori, asparges, honning, belgfrukter, ruccola, bananer (grønne), eple, plomme, yacon, kål, løk og hvitløk, men også kokte kalde rotfrukter som poteter (kan varmes eller stekes igjen). Det er først og fremst stoffer i disse som inulin, fruktooligosakkarider (FOS) og pektin som er viktige.
Når man tar ekstra tilskudd av begge, kan det forårsake noen ubehag i begynnelsen med gass og oppblåst mage, diaré osv. Reduser da dosen til symptomene forsvinner og øk deretter sakte opp dosen igjen. Dagsdosen ligger på 4-10 gram. Man begynner med en lav dose.
Noen med virkelig alvorlige plager og IBS kan ha et overskudd av dårlige bakterier som har vandret opp i tynntarmen. Da bør man være litt forsiktig med prebiotika i begynnelsen, siden reaksjonen ofte er kraftig.
På grunn av at produktet inneholder naturlige råvarer, kan farge og smak variere noe mellom batcher. Effekten er den samme.
Innhold | Mengde per dose |
Agaveinulin | 1900 mg |
Akaciafiber | 1000 mg |
Sikoriarotpulver | 1000 mg |
Guarkjernemel | 1000 mg |
Grønn bananmel | 500 mg |
Eplepektin | 250 mg |
Aloe vera gel ekstrakt | 250 mg |
Kanel | 100 mg |
Ingredienser: Agaveinulin, akaciafiber, sikoriarotpulver, guarkjernemel, grønn bananmel, eplepektin, aloeveragel-ekstrakt, kanel.
Form: | Pulver |
Emballasje: | 180 gram |
Porsjoner: | Ca 30 |
Anbefalt daglig dose: | 6 g (ca 2 ts) |
Vegansk: | Ja |
Oppbevaring: | Oppbevares i romtemperatur utenfor rekkevidde for små barn, ikke i direkte sollys. |
Informasjon: | Kosttilskudd bør ikke brukes som et alternativ til en variert kost. Anbefalt dose bør ikke overskrides. Det er viktig med et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil. |