Surtorn er en planteart i berberisfamilien og kalles derfor også noen ganger for berberis. Dette superbæret har en skarp syrlig og litt bitter karakter som kan sammenlignes med smaken av tyttebær eller rips.
Bruk av Berberis
Dette syrlige gode surtornbæret kan brukes på flere forskjellige måter – man kan både f.eks. ha det i matlaging, men det er også godt som et småspise. Bærene passer også bra i salater, bulgur, quinoa og er veldig gode å blande ned i kraftige og krydrede gryteretter. Da steker man surtornbærene i margarin eller olje, tilsetter litt vann og lar det koke på svak varme i noen minutter. Bærene passer også bra til å bruke i desserter, smoothies og i hjemmelagde kjeks. Man kan også spise bærene som de er i naturlig form, for de har en god og syrlig smak. Surtornbær er også godt å ha i grøt eller müsli som variasjon til de vanlige rosiner. Det går også utmerket å koke det som løst te med en skje honning.
Ingredienser: Råtørkede berberis/surtorn*.
* Økologisk sertifisert ingrediens.
Opprinnelsesland: Iran.
Oppbevaring: Oppbevares tørt og kjølig.
Næringsverdi per 100 g:
Energi 13221kJ/ 316kcal, fett 3,5g hvorav mettet fett 0,5g, karbohydrater 63,9g hvorav sukkerarter 27,2g, protein 3,6g, salt 0,01g.