Valnøtter inneholder ca. 60% flerumettet fett. Det flerumettede fettet inneholder for nøtter uvanlig mye omega-3. Nøtter inneholder vanligvis veldig enumettet fett og litt flerumettet. Fettsammensetningen og omega-3 anses som god for hjertet så vel som enumettet fett. Valnøtter inneholder også plantesteroler som konkurrerer med kolesterol i tarmen og lavere opptak. I tillegg til nyttig fett- og plantesteroler inneholder valnøtter antioksidanter og aminosyre -arginin. Både antioksidanter og arginin er bra for blodkarveggene og hjelper dem med å holde dem myke.
Under en studie fikk en gruppe lov til å spise mye valnøtter, og de fikk nesten 20% av energien fra valnøtter. I perioden reduserte den totale kolesterolverdien fordi andelen dårlig kolesterol gikk ned. I tillegg ble forsøkspersonenes blodkar sunnere i perioden. Som andre nøtter og frø rike på olje, inneholder valnøtter ganske mye vitamin E. Flere B -vitaminer, f.eks. Tiamin og B6 -vitamin er også tilgjengelig på gode nivåer. I valnøtter er det også kalsium, jern, magnesium, sink og selen. Nivåene varierer selvfølgelig basert på planteforholdene. Walfs er velsmakende og gode å spise som de er eller i en salat. De kan også brukes i forskjellige kaker.