Valnøtter inneholder ca. 60% merumettet fett. Det merumettede fettet inneholder for nøtter uvanlig mye omega-3. Nøtter inneholder vanligvis mye enumettet fett og lite merumettet. Fettsammensetningen og omega-3 anses å være bra for hjertet, som enkelumettet fett. Valnøtter inneholder også plantesterol som konkurrerer med kolesterol i tarmen og senker opptaket.
Utover sunt fett og plantesterol inneholder valnøtter antioksidanter og aminosyren arginin. Både antioksidanter og arginin er bra for blodkarene og hjelper med å holde dem myke. Under en studie fikk en gruppe spise mye valnøtter og de fikk nesten 20% av energien fra valnøtter. I løpet av perioden ble det totale kolesterolet redusert fordi andelen dårlig kolesterol ble redusert. I tillegg ble forsøkspersonenes blodkar sunnere i løpet av perioden.
Som andre nøtter og frø rike på olje inneholder valnøtter ganske mye vitamin E. Flere B-vitaminer som tiamin og B6-vitamin finnes også i gode nivåer. I valnøtter finnes også kalsium, jern, magnesium, sink og selen. Nivåene varierer selvfølgelig etter vekstforholdene.
Valnøtter er velsmakende og gode å spise som de er eller i en salat. De kan også brukes i forskjellige bakverk.