Økologisk hirsemelet har en veldig lett konsistens og ser nesten helt likt ut som hvetemel. Hirsemelet har en distinkt søt smak og brukes hovedsakelig til søte brød og desserter, vanligvis i kombinasjon med andre meltyper for å unngå smuldrete bakverk.
For glutenfri matlaging, kombineres hirsemelet ofte med xantangummi eller annen glutenfri bindemiddel. Hvis du ikke har et problem med gluten, kan hirsemelet også kombineres med hvetemel. En mengdeforhold på 3 deler hvetemel til en del hirsemelet er et godt utgangspunkt.
Hirsemelet brukes ofte i asiatisk og afrikansk matlaging, spesielt i oppskrifter for tynne brød. Det er også perfekt for desserter, men fordi det er glutenfritt, krever det vanligvis tilsetning av xantangummi eller guargummi for å unngå en smuldrete konsistens.
Hirse er en liten gruppe av kornsorter som dyrkes over store deler av verden for mat og fôr. Hirse er naturlig glutenfritt. Ekte hirse og spissehirse har vært viktige grøder siden yngre steinalder i Kina. Det er funnet bevis på hirsedyrking fra 7000-5000 f.Kr. i Kina. Det er også funnet 4000 år gamle nudler laget av hirse i Kina. Tusen år gammel hirse er også funnet i Japan og Korea. Hirse ble også dyrket i bronsealderen i Skandinavia.